Het is waar dat de economische neergang heeft geleid tot een afname van het aantal kleine zakelijke leningen die door banken worden geaccepteerd, maar het is de moeite waard om te onthouden dat in veel gevallen de lening aanvraag is mislukt omdat de toekomstige bedrijfseigenaar er niet in is geslaagd om een solide argumentatie te maken voor hun bedrijfsideeën.

Als een bank weet dat ze geld gaan verdienen aan een lening, zullen ze dat accepteren. Het krijgen van een lening om uw eigen bedrijf te beginnen hangt af van het tonen van de bank dat uw onderneming een laag risico is en zal in staat zijn om de lening terug te betalen. De volgende tips zullen je kansen op succes vergroten:

Maak een goed ondernemingsplan voor de kredietverstrekker

Het eerste en belangrijkste dat u moet doen als u uw bank wilt overtuigen om u een lening te geven, is bewijzen dat uw bedrijf een kans heeft om winstgevend te zijn, en dat het in staat is om die lening terug te betalen.

De houding van banken ten opzichte van risico’s is veel conservatiever geworden en ze zullen een ondernemingsplan eisen voordat ze zelfs maar je leningaanvraag in overweging nemen. Wees bereid om te documenteren hoe u verwacht geld te verdienen, welke risico’s uw bedrijf in het rood zouden kunnen zetten en hoe u zich daarop voorbereidt. Breng zoveel mogelijk statistieken en cijfers mee als je kunt om je bedrijfsidee en het toekomstige succes ervan te rechtvaardigen. Sommige dingen die je zaak kunnen helpen zijn:

  • Het bewijs dat je een eerdere en succesvolle onderneming hebt geleid.
  • Marktonderzoek van derden dat aantoont dat uw bedrijfsidee op aanvraag is
  • Een solide risicobeoordeling en -beperkingsplan
  • Verwachte verkopen en uitgaven die rechtvaardigen waarom je die lening nodig hebt

Als u zich een beetje verloren voelt over het opstellen van een professioneel ondernemingsplan, kunt u overwegen om een consultant in te huren die gespecialiseerd is in kleine bedrijven om u te helpen uw ondernemingsplan te schrijven, maar vergeet niet dat u in staat moet zijn om uw zaak te maken op basis van dat ondernemingsplan, zodat u het volledig moet begrijpen voordat u er een bank mee benadert. U kunt later de kosten in verband met het maken van een ondernemingsplan declareren als voorverkoopkosten.

Laat je passie en expertise zien aan de kredietverstrekker

Het hebben van een businessplan is slechts de eerste stap, je moet ook kunnen bewijzen dat je weet waar je het over hebt aangezien je de leiding hebt over je bedrijf. Er wordt van u verwacht dat u uw contactpersoon bij de bank ontmoet, en dat u het ondernemingsplan doorneemt om allerlei vragen te beantwoorden en te bewijzen dat u uw markt en uw bedrijfstak daadwerkelijk begrijpt.

Om deze reden, zorg ervoor dat u comfortabel kunt spreken over uw markt en doelgroep, elke veronderstelling die u gebruikt op uw business plan te rechtvaardigen en in het algemeen kijken goed geïnformeerd over de niche uw kleine bedrijf is gericht.

Als u van plan bent een product te ontwikkelen, moet u uw keuze van leveranciers kunnen rechtvaardigen, en wat zou u doen in het geval van problemen zoals een leverancier die failliet gaat. In het geval van diensten kan het laten zien dat u al potentiële klanten heeft en hoe u van plan bent om meer te bereiken, ook uw zaak helpen.

Als u dat kunt, oefen dan met een vertrouwde vriend of familielid en vraag hen om u zoveel mogelijk moeilijke vragen te stellen over uw potentiële bedrijf. De sleutel is om ontspannen te zijn en uw bank te laten zien dat u in staat bent om geld te verdienen om die lening te betalen omdat u uw bedrijf kent.

Ben bereid om te onderhandelen over het aanbod met de bank

Na een ontmoeting en het aanvragen van de lening kan het zijn dat de bank niet bereid is om u zoveel geld te laten lenen als u zou willen, of dat het aangeboden rentetarief teleurstellend is. Dit gebeurt vaak als u het gebruik van dat geld niet overtuigend genoeg kunt rechtvaardigen, of als uw bedrijfsidee als een hoog risico wordt gezien.

Hoewel dit teleurstellend is en het verleidelijk kan zijn om gewoon op te geven, zie dit dan als een kans om vertrouwen te scheppen in uw bank. Accepteer de kleinere lening en gebruik het geld verstandig, zodat je er later weer naartoe kunt gaan en om een hogere lening of betere voorwaarden kunt vragen.