Een uitvaartverzekering is een soort verzekering die specifiek bedoeld is om de kosten van het begraven en begraven van een overledene te dekken. Het wordt ook wel aangeduid als begrafenis-, eindkosten- of voorrangsverzekering.

Omdat het overlijden onvermijdelijk is, is het een slimme zet om deze gebeurtenis vooraf te plannen. Met een uitvaartverzekering zorgt men er niet alleen voor dat de begrafenis vooraf wordt geregeld en betaald, maar ook dat de stress van de achtergebleven familieleden of begunstigden wordt verlicht. In principe is het een vooruitbetaalde regeling, zodat de achtergebleven gezinnen of begunstigden het plan alleen hoeven te volgen zoals het is opgesteld.

Er zitten zeker verschillen tussen de aangeboden uitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekeringsplannen variƫren van de traditionele volledige levensverzekering, die begrafeniskosten of een levensverzekering die enkel bedoeld is om alle begrafeniskosten te dekken, tot een pre-noodzakelijk contract, polissen of overeenkomsten die enkel de begrafeniskosten dekken.

De meeste verzekeringsmaatschappijen staan een dekking toe die elk familielid omvat in het geval dat zij eerst moeten gaan voor de verzekeringnemer.

Tot welk bedrag wil je gedekt zijn?

De meeste verzekeringsmaatschappijen staan een begrafenisverzekering toe die tot $15.000 dekt zonder medische vereisten. Dit betekent dat als u gezondheidsproblemen hebt en eerder bent afgewezen voor andere soorten verzekeringen vanwege deze, u nog steeds in staat zult zijn om enige dekking te krijgen voor uw familie met een begrafenisplan.

Hoe worden de kosten bepaald?

Over het algemeen zijn de kosten van een uitvaartverzekering afhankelijk van het type polis of contract dat u hebt afgesloten en de leeftijd. De premies kunnen beginnen bij enkele dollars die wekelijks of tweewekelijks, maandelijks of jaarlijks kunnen worden betaald, of bij een eenmalige uitkering (vooral voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt).

De dekking van de uitvaartverzekering kan bepalend zijn voor het soort betalingsschema. Afwijkingen kunnen variƫren van de koopsompolis, waarbij eenmalig een eenmalige uitkering wordt gedaan. Men kan ook een onmiddellijke dekking hebben voor de volledige overlijdensuitkering of voor de graduele overlijdensuitkering wanneer het dekkingsbedrag in de loop van de tijd toeneemt. Daarnaast is er de traditionele overlijdensrisicopolis waarbij de dekking gelijk blijft zolang er regelmatig premies worden betaald. De dekking eindigt echter zodra men stopt met betalen.

Steeds meer aanbod van verschillende uitvaartverzekeringen

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen en polissen voor begrafenissen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen. Hier zijn enkele tips voor het overwegen van een uitvaartverzekering:

Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, moet u eerst uitzoeken of u al een levensverzekering heeft met begrafeniskosten of andere besparingen die kunnen worden gebruikt voor begrafeniskosten. Koop geen verzekeringsplan tenzij het noodzakelijk is.

Doe goed onderzoek

Doe een onderzoek en bekijk de wetten van uw staat op de voorrangsverzekering voordat u met een planner in een uitvaartcentrum afspreekt. Zorg ervoor dat u uw uitvaartverzekering bespreekt met uw familie en advocaat.

Houd er rekening mee dat de uitvaartverzekering een “free-look” periode heeft. Dit kan van 30 tot 60 dagen zijn, waarbij men het recht heeft om de aangekochte polis te herzien en de polis zonder boete te annuleren als u besluit dat u het plan niet volledig goedkeurt.

Zoals alles in het leven is het verstandig om voorzichtig te zijn met het kopen van een uitvaartverzekering. Zorg ervoor dat u alle details, de voorwaarden en de betaling en de schema’s bekijkt. Zorg ervoor dat u ze begrijpt.